FAQ

 • Hoe word ik SD Partner?

  Heel eenvoudig: het SD Partnerschap is inbegrepen in de SD Basisopleiding, ongeacht of je het collectieve of individuele pad kiest. Nadat je de opleiding hebt afgerond, ben je een SD Expert en heb je de mogelijkheid om je aan te sluiten als SD Partner bij onze organisatie. Als je elders al een vergelijkbare opleiding en certificering hebt gevolgd, bekijken we samen de mogelijkheid tot zij-instroom.

 • Wat houdt het SD Partnerschap in?

  Als SD Partner ben je aangesloten bij Spiral Drives en krijg je zelfstandige toegang tot onze instrumenten tegen een gereduceerd inkooptarief. Maar het gaat verder dan dat. Je krijgt ook toegang tot onze materialen, ons permanente educatieprogramma met seminars, leergroepen, de jaarlijkse partnerdag. Daarnaast kun je rekenen op onze actieve ondersteuning bij je projecten. Vanaf het tweede jaar betaal je een kleine vergoeding voor het SD Partnerschap, die je terugverdient door het voordelige inkooptarief op de instrumenten.

 • Is een SD Partnerschap verplicht?

  Nee, zeker niet. Als je liever onafhankelijk blijft, kun je onze instrumenten ook los aanschaffen. Je betaalt dan wel iets meer en kunt niet gebruik maken van al onze services. Bij regelmatig gebruik van onze instrumenten, is een eigen SD Partnerschap het overwegen waard, vanwege de vele voordelen. We helpen je graag bij het maken van de beste keuze.

 • Welke verplichtingen heb ik als SD Partner?

  Afgezien van de gebruikelijke contractvoorwaarden, zijn er geen verplichtingen verbonden aan het SD Partnerschap. We kennen geen minimale afnameverplichting en geen verplichte opleidingen of bijeenkomsten; je koopt alleen wat je nodig hebt voor de projecten bij jouw klanten.

 • Hoe zeg ik het SD Partnerschap op?

  Het SD Partnerschap loopt vanaf het tweede jaar per kalenderjaar. Opzeggen kan eenvoudig per e-mail vóór de volgende vervaldatum.

 • Een heel andere vraag: hoe zijn jullie eigenlijk ontstaan?

  Sinds begin 2000 zijn we gepassioneerd bezig met eigen onderzoek, ontwikkeling en ontwerp van op Graves gebaseerde instrumenten en tools. In 2005 zijn we als autonome organisatie gestart onder de naam WaardenManagement. Niet gelinkt aan enig andere organisatie, werken wij sinds die tijd volledig vanuit eigen kracht. In het jaar 2020 zijn we getransformeerd naar Spiral Drives, een naam die beter bij ons past in deze tijd. Met deze transformatie hebben we ook het collectief drijfverenDNA™️ en onze 3-laags aanpak geïntroduceerd, sindsdien ons meest onderscheidende kenmerk.

 • En hoe houden jullie het SD Partnerschap actueel?

  Als gepassioneerde ontwikkelaars staan we nooit stil. Onze transformatie naar Spiral Drives en de introductie van nieuwe instrumenten tonen dit aan. Jouw SD Partnerschap blijft ook in beweging. We prikkelen en stimuleren voortdurend door nieuwe ontwikkelingen, geïnspireerd door onze visie en de behoeften van onze SD Experts. Enkele voorbeelden hiervan zijn de introductie van het Collectief drijfverenDNA™ en onze 3-lagen aanpak. Op deze manier creëren we de mogelijkheid voor jou als SD Partner om mee te groeien.

 • Hoe word ik SD Expert?

  Om SD Expert te worden volg je één van onze SD Basisopleidingen. In deze opleiding zit alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan, als zelfstandige of in dienst van de organisatie waar je werkt. We staan stil bij de theorie van Prof. Clare W. Graves en het praktische gebruik van het drijfverenDNA op de individuele- of collectieve laag.

 • Wat zijn de toelatingseisen?

  Onze instrumenten zijn gericht op ontwikkeling. We verwachten aantoonbare relevante kennis en ervaring om dit proces zorgvuldig te begeleiden. Wij leren je werken met onze instrumenten, als aanvulling op je bestaande kennis en ervaring als coach, counselor, loopbaanbegeleider, trainer of adviseur.

 • Hoe werk ik op alle 3 lagen?

  Vul je basisopleiding aan met onze compacte modules, gericht op de ontbrekende lagen. Zonder doublures werk je efficiënt en doelgericht naar je gewenste einddoel.

 • Wat als ik al ergens anders ben opgeleid?

  Als je elders bent opgeleid op individueel en/of team niveau, kun je na een kort zij-instroom programma direct van start. Voor het Collectief drijfverenDNA™️ en onze specialisatie-instrumenten is in de meeste gevallen wel een aanvullende training of module nodig, waarbij we uiteraard rekening houden met je voorkennis.

 • Wat behelst jullie Individueel drijfverenDNA™️?

  Ons Individueel drijfverenDNA™ is ons basisinstrument. Het meet voorkeuren met behulp van gedwongen puntenverdeling tussen 7 antwoordmogelijkheden (ipsatieve meetmethode), vergelijkbaar met dat van onze concurrenten. Het dient als input voor ontwikkelprocessen, om samen op onderzoek te gaan. Het instrument meet alle meetbare drijfveren paars tot en met turquoise. De rapportage omvat standaard grafieken en een persoonlijk rapport, gebaseerd op een kennissysteem met meer dan 500.000 interpretatiemogelijkheden, verzameld uit jarenlange ervaring.

 • Maakt jullie Team drijfverenDNA™ gebruik van een afzonderlijke vragenlijst?

  Nee, het Team drijfverenDNA™ is simpelweg het samenvoegen van individuele drijfverenDNA's in één beeld, vergelijkbaar met onze concurrenten. Het voegt een nieuw perspectief toe voor teams. Naast het gemiddelde toont het vooral een spreidingsgrafiek, waarin de versterkende punten en mogelijke spanningen tussen teamleden zichtbaar worden. Het Team drijfverenDNA™ richt zich uitsluitend op teamdynamiek. Een gemiddelde van individuele scores zegt niets over de cultuur van een groep; daarvoor verwijzen we expliciet naar het Collectief drijfverenDNA™.

 • Wat maakt jullie Collectief drijfverenDNA™️ zo uniek?

  Ons Collectief drijfverenDNA™ richt zich op de gedeelde cultuur en energie in de collectieve laag. We gebruiken een specifiek instrument dat direct de diepste onderstroom van het team of de organisatie meet. Alleen zo kunnen we cultuur en energie op een betrouwbare manier meten, omdat het meer is dan de optelsom van de individuele teamleden. De meetmethode van het Collectief drijfverenDNA™ verschilt van het Individueel en Team drijfverenDNA™. We meten geen voorkeuren, maar de absolute aanwezigheid van alle 7 cultuurelementen. We bieden zelfs informatie op een zeer gedetailleerd niveau, waardoor je precies weet op welke aspecten de nadruk ligt binnen de heersende cultuur. Hoewel het Collectief drijfverenDNA™ een absoluut cultuurbeeld schetst, is het primair bedoeld voor procesgericht werk. De onderlinge dialoog en ontwikkeling naar een gewenste cultuur en energie staan hierin centraal.

 • Waarom hebben jullie een specialisatie instrument?

  Bestaande instrumenten gebruiken een vast aantal punten verdeeld over 7 antwoordmogelijkheden, de ipsatieve meetmethode, om persoonlijke drijfverenvoorkeur te meten. De totaalscore is altijd 100%, wat deze methode effectief maakt in ontwikkelprocessen, omdat het vrij is van oordeel. Daarom zijn deze instrumenten populair. Tegelijkertijd bieden ze minder concrete houvast dan traditionele psychometrische instrumenten. Om dit hiaat op te vullen, hebben we specialisatie-instrumenten ontwikkeld volgens klassieke testpsychometrie. Ze gebruiken een 5-punts Likert-schaal, een representatieve normgroep en valide constructcorrelaties. Hierdoor biedt de uitslag zowel kwalitatieve als kwantitatieve houvast. Deze unieke specialisatie-instrumenten vereisen nieuwe kennis en ervaring om ze verantwoord en effectief te gebruiken. Ze zijn het resultaat van jarenlange samenwerking met onze aangesloten (test)psychologen en zijn alleen beschikbaar in het Nederlands.

 • Wat zijn andere kenmerken van jullie instrumenten?

  We noemen er hier een drietal: 1) Een complete integrale aanbod op de drie lagen: collectief, team en individueel 2) Een inclusieve benadering, waarbij alle drijfveren uit Graves' model worden meegenomen, dus inclusief beige en turquoise 3) Uitgebreide persoonlijke rapportages op individueel niveau op basis van ons geavanceerde kennissysteem, voor iedere kandidaat persoonlijk, stimulerend voor ontwikkeling en professioneel gedrukt middels onze Printing On Demand Service.

 • Wat onderscheidt jullie van andere leveranciers?

  Het beste en eerlijkste antwoord op deze vraag vind je bij onze SD Experts. We verbinden je graag met hen. Over het algemeen krijgen we vaak te horen dat onze persoonlijke aanpak, service, eerlijke tarieven, innovatiekracht, uitgebreide productaanbod, focus op nuance in plaats van simplistische interpretaties, en inclusiviteit (inclusief beige en turquoise) ons karakteriseren en weerspiegelen hoe we graag werken.

 • Waarin komen jullie instrumenten overeen met andere leveranciers?

  Het vertrekpunt voor alle leveranciers is het onderzoek van Professor Clare W. Graves, aangevuld met de kleuraanduiding van Don Beck en Chris Cowan, auteurs van het boek Spiral Dynamics. Op basis van dit vertrekpunt gebruiken alle leveranciers de ipsatieve testmethode in hun individuele- en teamgerichte vragenlijsten. Hierdoor meten ze niet alleen hetzelfde, maar ook op exact dezelfde manier. Dit maakt de manier van werken vergelijkbaar en uitwisselbaar, het sterkst op de individuele laag; kleine interpretatieverschillen daargelaten.

 • Hoe verhouden jullie tarieven zich tot die van andere leveranciers?

  Wij hanteren relatief lage tarieven voor producten met een hoge professionele standaard. Wij hebben geen externe investeerders of schulden bij de bank. We zijn ook niet geïnteresseerd in de dure leaseauto's of luxueuze kantoorpanden. We zijn een solide onderneming die klanten aantrekt via mond tot mond reclame. We geloven ook niet in dure marketing campagnes. Waar we wel in geloven is een goed en eerlijk aanbod: eerste klas producten en uitstekende service, tegen redelijke prijzen. Modulair, zodat je alleen betaald voor wat je nodig hebt of het nu gaat om educatie of producten.

Heb je een andere vraag?

Neem contact met ons op