Persoonlijk Oriëntatie Perspectief

Een 16-tal unieke persoonskenmerken in beeld gebracht, bepalend voor persoonlijke ontwikkeling. Voor analyse en/of ontwikkeling. Biedt heldere en concrete verdieping op het Individueel drijfverenDNA™ gericht op de inzetbaarheid van drijfveren.

Persoonlijkheid in beeld

Het Persoonlijk Oriëntatie Perspectief, afgekort tot POP, is een uniek instrument ontwikkeld conform de klassieke testpsychometrie. Het maakt gebruik van de absolute meetmethode waardoor alle onderdelen los van elkaar worden gemeten.

Van onze specialisatie instrumenten sluit de POP als enige direct aan op het Individueel drijfverenDNA™. De drijfveren paars tot en met turquoise zijn namelijk onderdeel van de 16-tal gemeten persoonskenmerken. We meten dus hetzelfde, alleen op een andere manier. Aangevuld met 9 aanvullende persoonskenmerken.

Deze andere manier van meten richt op de persoonlijkheidslaag. Op deze laag zijn uitslagen stabieler, betrouwbaarder en hebben een grotere voorspellende waarde. Niet de voorkeur, maar de inzetbaarheid van drijfveren wordt in beeld gebracht. Met normscores doe je daarnaast directe kwantitatieve uitspraken. Het laat direct zien of een score hoog of laag is.

Het Persoonlijk Oriëntatie Perspectief is een uitzonderlijk waardevol instrument voor diepgaande, effectievere coaching, counseling en loopbaanbegeleiding.

 • degelijk, ontwikkeld conform klassieke testpsychometrie
 • absolute meetmethode, gericht op de persoonlijkheidslaag
 • stabielere en betrouwbaardere uitslagen t.o.v. gangbare Graves-instrumenten
 • meet inzetbaarheid, als aanvulling op de gebruikelijke voorkeursmeting
 • kwantitatieve uitspraken gerelateerd aan representatieve normgroep
 • geschikt voor diepgaande coaching, counseling of loopbaanbegeleiding
 • alleen beschikbaar in het Nederlands

Verschil gangbare Graves-instrumenten

Gangbare Graves-instrumenten tonen drijfveren als voorkeuren, gerangschikt van hoogste naar laagste voorkeur tot 100% totaal.

Deze meetmethode heet ipsatief en is geschikt voor reflectieve procesontwikkeling in (team)coaching en training. Het toont voorkeuren zonder oordeel, in een gegeven context.

Maar wat als iemand nauwelijks voorkeur heeft voor een drijfveer? Betekent dit dat de drijfveer niet inzetbaar is? Nee, het meten van voorkeur toont alleen voorkeur.

Juiste interpretatie vraagt duidelijkheid en scherpte over wat er exact gemeten wordt. Helaas zien we dit nogal eens fout gaan.

Ons specialisatie instrument meet juist de inzetbaarheid, als aanvulling op voorkeur. Het combineert Graves’ drijfveren met veranderstadia en persoonskenmerken, ideaal voor coaches en counselors in 1-op-1 begeleiding.

Specificaties

individuele drijfveren

7 constructen, gebaseerd op onderzoek Care W. Graves (paars t/m turquoise)

veranderfasen

5 veranderfasen, gebaseerd op onderzoek Virginia Satir (huidige en nieuwe situatie, met tussenliggend weerstand, chaos en integratie)

aanvullende persoonskenmerken

4 persoonskenmerken, conform klassieke testpsychometrie (attributiestijl, stressbestendigheid, flexibilteit en doen/denken)

meetmethode

absoluut

aantal vragen

160 (enkelvoudige items)

benodigde invultijd

30-40 minuten

minimum aantal deelnemers

1

maximaal aantal deelnemers

onbeperkt (uitslag is individueel)

toepassingsgebied

coaching, counseling en loopbaanbegeleiding

uitslag

Grafieken, bestaande uit één grafiekblad (A4 pdf) met drie grafieken. Normatieve scores.

Rapport, bestaande uit elf pagina's met drie grafieken inclusief begeleidende tekst (niet persoonlijk).

vereiste opleiding

SD Specialisatieopleiding

Iets voor jou?

Dus... ben je geprikkeld, nieuwsgierig en wil je jouw individuele begeleiding op een dieper level brengen dan is het Persoonlijk Oriëntatie Perspectief jouw instrument.

Losstaand of als aanvulling op een bestaand ipsatief instrument, zoals het Individueel drijfverenDNA™. Het sluit naadloos aan.

 • drijfveren, veranderfasen en persoonskenmerken
 • concrete houvast op de persoonlijkheidslaag
 • normatief, dus geschikt voor kwantitatieve interpretatie
 • losstaand of ter aanvulling op het Individueel drijfverenDNA™
 • ook i.c.m. andere Graves-instrumenten (Management Drives, Profile Dynamics, etc)
 • verdiept en verbreedt kennis van testpsychometrie
 • effectievere coaching, counseling en loopbaanbegeleiding